Sam Francis

» Konstverk av Sam Francis hos H31


Samuel Lewis Francis (June 25, 1923, San Mateo, California – November 4, 1994, Santa Monica, California) var en amerikansk målare och grafiker.Han föddes i San Mateo, Kalifornien, och studerade botanik, medicin och psykologi vid University of California, Berkeley. Han tjänstgjorde i USA: s flygvapen under andra världskriget innan han skadades i en flygolycka. Han var på sjukhuset i flera år, och det var även där som han började måla.

Francis påverkades inledningsvis av arbetet i abstrakta expressionismen som Mark Rothko, Arshile Gorky. Han tillbringade 1950-talet i Paris, har sin första utställning där 1952. [1] Även om det blev han i samband med Tachisme.Han tillbringade senare tid i Japan, och några har sett en påverkan från zenbuddism i hans arbete.

Francis tillbringade en tid i Paris verkställande helt monokroma verk, men hans mogna bitar i allmänhet är stora oljemålningar med plaskade eller splattered områden med ljusa kontrasterande färg. Områden i vit duk ofta kvar lysa igenom, och i senare verk, färg ibland är begränsat till kanterna på duken

Francis återvände till Kalifornien under 1960-talet och fortsatte måla i Los Angeles.Under de tre sista decennierna av hans karriär hans stil av storskaliga ljusa Abstrakt expressionism var också nära förknippade med Color Field målning. Under det sista året av sitt liv, lider av prostatacancer och har svårt att måla med högra handen efter ett fall i ett slutligt explosion av energi använde han sin vänstra hand för att slutföra en bländande serie av ungefär 150 små målningar innan han dog. Han begravdes i Olema i Marin County, Kalifornien.

I kölvattnet av konstnärens död, den Samuel L. Francis Foundation Inc. (även känd som "Samuel L. Francis Art Museum, Inc." eller "Sam Francis stiftelsen") grundades. Att stiftelsen inte enbart fungerar som sitt officiella Estate, utan också har ett uppdrag "att forska i, dokumentera, skydda och upprätthålla det kreativa arvet [Francis]."
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Soliditets värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.